Van area sales manager tot COO: Groeimogelijkheden binnen HollandBarrett

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden bij Holland & Barrett? Die vraag krijgen we vaak van sollicitanten én van collega’s die al in dienst zijn. Een terechte vraag, die we alleen maar graag horen. Het toont namelijk hoe ambitieus we met z’n allen zijn. Gezonde ambities die we als organisatie willen ondersteunen door voldoende doorgroeikansen aan te bieden. 

Van verkoopmedewerker tot filiaalmanager, van customer happiness officer tot online merchandiser of van recruiter tot HR-manager: bij Holland & Barrett is groeien heel gewoon en zijn de groeimogelijkheden bijzonder divers. Misschien wel het meest opvallende voorbeeld is Martin Tool. Hij begon in september 2013 als area sales manager en is intussen COO, chief operating officer. 

Aan de hand van 10 vragen aan onze COO schetsen we hoe je kan groeien bij Holland & Barrett.

1. In minder dan 10 jaar tijd groeide je door van area sales manager tot COO. Kan je even schetsen hoe dat verlopen is?

“Ik begon in september 2013 als area sales manager bij Holland & Barrett en maakte na 1,5 jaar promotie tot retail sales & operations manager. In die functie werd ik verantwoordelijk voor alle winkels in Nederland en gaf ik leiding aan de area sales managers.” 

“Dit heb ik 3 jaar gedaan en vervolgens maakte ik promotie naar de functie van operationeel directeur. In mei 2023 maakte ik nog een promotie naar de functie van COO, chief operating officer.”

2. Was het toen je bij Holland & Barrett begon altijd al je ambitie om het ooit tot COO te schoppen?

“Niet echt. Hoewel ik altijd wel een bepaalde ambitie heb gehad, heb ik alle functies met heel veel plezier en volledige aandacht gedaan. Ik was dus niet echt bezig met volgende stappen. Je zou kunnen zeggen dat ze zo op mijn pad kwamen en het steeds goed voelde om meer verantwoordelijkheid te krijgen.”

3. Heb je vanuit Holland & Barrett specifieke begeleiding gekregen of opleidingen gevolgd om te komen waar je nu staat?

“Omdat we een open bedrijfscultuur en platte organisatiestructuur hebben, heb ik altijd goed met collega’s kunnen sparren in de functies die ik had. Zo ontwikkelde ik me vooral door van collega’s te leren. De mogelijkheid om een opleiding te volgen is er altijd geweest. Zo volgde ik een Franse taalcursus, want we zijn natuurlijk ook in België actief.”

4. Heb je het gevoel dat de groeimogelijkheden binnen Holland & Barrett groot zijn? 

“Enorm! We zijn een groeiende organisatie in een groeiende markt. Dat maakt dat er altijd kansen zijn voor groei en dus ook persoonlijke ontwikkeling en groeimogelijkheden. Het is erg belangrijk dat dit perspectief er voor onze collega’s is. Voor de organisatie biedt het veel stabiliteit en rust als collega’s kunnen groeien.”

“Omdat we zo’n platte organisatiestructuur hebben, zijn we over het algemeen goed op de hoogte van de ambities en mogelijkheden van onze collega’s.”

5. Hoe belangrijk zijn interne learning platformen zoals The Hive en de Holland & Barrett Academy in functie van doorgroeimogelijkheden?

“Als je in onze winkelorganisatie werkt, dan is het erg relevant dat je beschikt over de benodigde (product)kennis. Onze blended learning methodes bevatten alle opleidingen die je op dit vlak nodig hebt. Daarnaast worden er (management)opleidingen aangeboden, waardoor je je ook als manager echt kunt ontwikkelen.” 

6. Heb je al de voorbije 10 jaar al veel mensen zien groeien bij Holland & Barrett? 

“Echt enorm veel. Zowel vanuit de winkelorganisatie naar het hoofdkantoor, als promoties binnen het hoofdkantoor. Als de interne kandidaat aan de functie-eisen voldoet, of wij er vertrouwen in hebben dat de kandidaat zich met de juiste begeleiding de functie eigen kan maken, dan heeft een interne kandidaat altijd een streepje voor.”

7. In welke functies liggen volgens jou de meeste groeikansen binnen Holland & Barrett? 

“Dat is moeilijk te zeggen, omdat dit sterk afhangt van waar er vacatures ontstaan. Wat we zien is dat er in onze winkelorganisatie enorm veel verkoopmedewerkers groeien door naar een managementfunctie binnen de winkel, maar ook zien we regelmatig winkelcollega’s doorgroeien naar ons customer happiness team, de naam van onze klantenservice.” 

“Maar eigenlijk zit er bijna op iedere afdeling wel een collega die al een keer is doorgegroeid vanuit een andere functie. Op ons distributiecentrum groeien er ook regelmatig mensen door naar bijvoorbeeld de functie van teamleider.”

8. Wil Holland & Barrett in de toekomst nog meer inzetten op groeikansen? 

“Absoluut! Voor de continuïteit is het erg belangrijk dat je collega’s gemotiveerd en aan boord houdt. Door kunnen groeien speelt daar zeker een rol in.” 

9. Ligt daar ook een concreet plan voor klaar? 

“Wij plaatsen sowieso alle vacatures van kantoorfuncties altijd eerst in onze interne nieuwsbrieven, zodat we medewerkers de mogelijkheid geven om eerst te solliciteren. Verder vinden we het ook belangrijk dat de leidinggevende met de medewerkers in gesprek gaat over persoonlijke ontwikkeling.” 

“Daarnaast hebben we een learning & development-afdeling, die zich specifiek bezighoudt met de persoonlijke ontwikkeling van collega’s op ons hoofdkantoor. We stimuleren om, binnen de kaders, opleidingen te volgen die jou als medewerker – en het bedrijf dus uiteindelijk ook – helpen om te groeien in je huidige rol of door te groeien naar een andere rol.” 

“Ook hebben we voor onze collega’s in de winkel sinds dit jaar een management trainee-programma waarin ze via een programma van één jaar een middenkaderopleiding krijgen.” 

10. Hoe komt het dat groeien zo sterk verweven zit in de bedrijfscultuur van Holland & Barrett? 

“We hebben een cultuur waarin we initiatief stimuleren, want uit fouten kan je leren. Als je bij ons in een nieuwe functie begint, vinden we het belangrijk dat je het vertrouwen krijgt van je leidinggevende. Je moet voelen dat het oké is om fouten te maken. Dat is waar persoonlijke ontwikkeling en groei uit ontstaat.”

Ook doorgroeien bij Holland&Barrett?

Heeft het carrièreverhaal van Martin jou warm gemaakt om ook bij Holland & Barrett te beginnen?

Bekijk onze vacatures en solliciteer. Wie weet kan jij binnenkort ook werk maken van je carrière. Tot snel!