5 tips om relaxed te solliciteren bij HollandBarrett

We zijn enorme gewoontedieren en het liefst blijven we zitten waar we zitten, ook als we eigenlijk diep van binnen weten dat we niet heel gelukkig zijn in onze job. Maar ja, solliciteren is een flinke opgave: brief schrijven, cv opmaken, gesprekken voeren en dan ook nog hopen dat je er niet op achteruit gaat qua arbeidsvoorwaarden. Iedereen vindt solliciteren spannend, zelfs als recruiter. Je kent het bedrijf niet, weet niet welke cultuur er hangt en je hebt geen idee met wie je gaat werken. Gelukkig zijn er tips om het solliciteren makkelijker te maken. Want ja, solliciteren kun je leren, zeker met deze 5 tips van de recruiter van Holland & Barrett.

Tip 1: Denk na over wat je echt wilt

Wat wil je later, als je groot bent, worden? Prins/prinses, acteur/actrice of politieagent(e) ben je misschien niet geworden, maar dat wil niet zeggen dat je jouw droombaan niet kan vinden. Begin met het opschrijven van alle leuke aspecten uit je huidige job. Kijk wat je mist en wat je graag nog wilt leren. Pas dan ga je rondkijken naar die ene vacature die het dichts bij al je wensen in de buurt komt. Heb je hem gevonden?

Tip 2: Verdiep je in het bedrijf

Super fijn! Verdiep je eerst in het bedrijf waar de vacature uitstaat. Neem een kijkje op hun social media, onderzoek of er ook testimonials zijn en bekijk de employer branding-website. Heb je nog steeds een goed gevoel bij de vacature? Dan mag je ervan uitgaan dat het wellicht een match kan zijn. Kijk eens hoe het sollicitatieproces in elkaar steekt en welke dingen je moet aanleveren. Als je die informatie hebt, kun je voor jezelf overwegen of je daadwerkelijk wilt solliciteren.

Tip 3: Maak werk van je cv

Moet je een cv aanleveren, maar weet je niet hoe je deze moet opstellen? No worries, neem een kopje thee en ga op onderzoek uit. Op internet staan voldoende voorbeelden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op CV Maker. Ook Microsoft Word heeft een aantal sjablonen waar je gebruik van kan maken. Als je cv eenmaal up-to-date is, is het alleen een kwestie van bijhouden. Dat scheelt een hoop werk voor de volgende keer (mocht die er natuurlijk komen ;)).

Tip 4: Personaliseer je motivatiebrief

“Ik ben niet zo goed in schrijven, wat als ik spelfouten maak en wat moet ik er in vredesnaam inzetten?” Breekt het angstzweet je uit als je een motivatiebrief moet schrijven? Via deze stappen schrijf je een topbrief:

  • Start met waar je de vacature hebt gevonden.
  • Dan beschrijf je waarom de functie je leuk lijkt.
  • In het middenstuk schrijf je wat je al hebt gedaan en waarom de functie bij jou past.
  • Tot slot sluit je hem af en geef je aan dat je enorm enthousiast bent en dat jij je brief graag verder toelicht in een persoonlijk gesprek.

Laat je brief controleren door iemand waarvoor taal geen geheimen meer heeft. Mocht je een brief toch echt een stap te ver vinden en voel jij je er niet comfortabel bij, trek dan je stoute schoenen aan en bel de recruiter of HR-adviseur op! Geef aan dat je niet sterk bent in het schrijven van een brief, maar dat de functie je wel ontzettend leuk lijkt. Wellicht kunnen ze een telefonische screening met je inplannen.

Tip 5: Bereid je goed voor op het gesprek

En dan heb je alle bovenstaande stappen doorlopen en mag je op gesprek. Super spannend! Maar wat doe je nu eigenlijk aan naar een sollicitatiegesprek? Je kan dit natuurlijk altijd gewoon vragen. Wat je natuurlijk ook kan doen, is nog eens kijken op de social media of employer branding-website van de organisatie. Meestal heb je dan wel een goede indicatie wat je aan kan doen naar het gesprek. Tip voor een sollicitatiegesprek bij Holland & Barrett: wij hebben niet echt een dress code, dus houd het casual en trek vooral aan waar je je goed in voelt!

Kan ik mij goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Ja, dat kan je zeker! Lees je in op de website en verdiep je in de missie & visie van de organisatie. Denk na over de kennis en vaardigheden die je in het verleden hebt verzameld en hoe die van nut kunnen zijn voor de organisatie. Ga het gesprek aan en gebruik de informatie die je hebt vergaard op de website. Probeer de vragen van de interviewer met zo concreet mogelijke voorbeelden te beantwoorden.

Weet tot slot ook dat een organisatie jou wil overtuigen om bij hen te werken, dus zij zitten in hetzelfde vaarwater. Dat maakt het solliciteren toch al een stuk relaxter, niet? 🙂

Test onze tips in de praktijk

Hebben deze sollicitatietips je warm gemaakt om te solliciteren bij Holland & Barrett?

Bekijk onze vacatures en solliciteer. Wie weet mag je binnenkort onze tips in de praktijk uitproberen. Tot snel!